Your search results

Crossbaan SmildeDaar BMX al weer 9 jaar geleden een olympische sport is geworden zijn veel kinderen enthousiast met deze kleine fietsjes door de straten gaan crossen. Zo ook bij ons in Smilde. Zowel door de vraag van mijn eigen kinderen, doen BMX als wedstrijdsport, als door het zien van al die kinderen op de kleine fietsjes kwam het idee voor een baantje bij mij boven.

Als eerste zijn er veel handtekeningen verzameld van kinderen die graag zo’n baantje in Smilde wilden hebben. Bij de basisscholen en sportverenigingen hebben we intekenlijsten neergelegd en later weer op gehaald. Het enthousiasme van de kinderen was overweldigend. Hier ben ik mee naar de gemeente gegaan.
De gemeente heeft ons aangegeven dat ze graag zagen dat er een werkgroep gevormd werd. Dit betekende dat ik op zoek moest naar een aantal mede-enthousiastelingen die een draagvlak vormden om de baan te realiseren. Samen met Welzijnswerk Midden-Drenthe heb ik toen via advertenties in het plaatselijke krantje een aantal mensen enthousiast gekregen en een werkgroep gevormd. Ook hebben we het bewonersplatform en de buurtcommissie van de plek die we op het oog hadden geïnformeerd.

Ook vond de gemeente het erg belangrijk dat we een doel hadden met het baantje. Dit is niet moeilijk: Kinderen, klein en groot, weer laten bewegen op een uitdagende manier. Iets anders dan een wipwap, schommel of een pannakooi. Ze stimuleren om achter de spelcomputer en telefoon vandaan te komen.

Wat we met de werkgroep belangrijk vonden is dat de baan een uitdaging blijft. Dus dat het een baan is die elke keer weer anders gefietst kan worden, met bulten die je kan drukken, oppakken, achterwielen of springen, net wat je wil of kan. Het is dus geen pumptrack maar echt een minicrossbaantje, met een startheuvel van ongeveer 1,5 meter hoog, diverse bulten en kombochten en zelfs een kleine prosectie. Een bijkomend effect van de baan viel me direct op nadat de baan gebruiksklaar was: De kinderen wachten netjes op elkaar, helpen elkaar en als er één valt staan ze gelijk klaar om die te troosten of te helpen. Het sociale deel is dus ook aanwezig.

De baan is aangelegd door Schijf, een aannemer uit Amsterdam die gespecialiseerd is in crossbanen.
Daarnaast hebben we zelf met loonbedrijf Alkema uit Smilde de ondergrond helemaal klaar gemaakt, zoals de graszoden weg gefreesd, sleuven voor de drainage en putten gemaakt en dit aangelegd. Het hekwerk is aangebracht door van Aken. Ook een plaatselijk bedrijf.

Uiteindelijk zijn we 2 jaar bezig geweest voordat de baan er lag. Nu hij er ligt is het geweldig. We zijn supertrots en de kinderen zijn allemaal enthousiast. Officieus was de baan halverwege juli 2017 gereed, maar woensdag 27 september 2017 hebben we de officiële opening gehad. Dit was, mede door het mooie weer, een zeer geslaagde en goed bezochte middag. Al met al is de crossbaan een overweldigend succes, waar veel gebruik van wordt gemaakt.