Your search results

Initiatief in de spotlight: Valkenstijn te Assen

Het is maandag 13 maart 2017 als we welkom zijn voor een rondleiding van Paul Herwig op het landgoed Valkenstijn te Assen. Het zonnetje schijnt en de lente breekt net door. Het ideale moment om te wandelen op een prachtig onderhouden landgoed. We zijn op het landgoed, omdat werkgroep Valkenstijn geld heeft ontvangen vanuit de subsidieregeling Vitaal Platteland. Een uur later hebben we een frisse neus opgehaald en hebben we veel geleerd over de geschiedenis van het landgoed. Het is erg leuk om te zien hoeveel de vrijwilligers in de loop der jaren al hebben gedaan en opgeknapt. En stilzitten? Voor de vrijwilligers van werkgroep Valkenstijn nog even niet, voor de toekomst zijn nog vele plannen om het landgoed op te knappen!

DSC_3205

Laten we beginnen met de geschiedenis van het landgoed. Met een goede verteller aan onze zijde hebben we veel geleerd over de bewoners van het landgoed. Voordat het pand in 1966 werd gesloopt, was er een interessant rijtje aan bewoners. Zo werd in 1816 Petrus Hofstede, de gouverneur van Drenthe, de bewoner van het landgoed. Dat was het begin van de bloeitijd van het landgoed. In die periode waren en feesten en partijen zoals nooit te voren. De laatste bewoners waren Augustinus en Louise van Valkenstijn. Aan deze bewoners dient het landgoed zijn uiteindelijke naam, landgoed Valkenstijn. De geschiedenis kan je ook nog beleven op het landgoed. De graftombe van Augustinus en zijn vrouw Louise staat nog op het landgoed.

DSC_3185

Een sprong vooruit in de tijd, het is 2010 als een groep vrijwilligers het landgoed, met bijna 10 hectare groen, wil opknappen. Met z’n slechte wandelpaden, zwerfafval en overlast is het landgoed niet meer zoals het was in de hoogtijdagen. De werkgroep Valkenstijn komt als gelegen en kan gelijk aan de slag.

En sinds de oprichting van de werkgroep hebben de vrijwilligers niet stil gezeten! Vele elementen van het landschapsproject zijn aangepakt. Zo hebben ze op de plek van het voormalig landhuis de contouren van het woonhuis hersteld. Daarnaast zijn er twee boomgaarden met appelbomen aangelegd. De groep van ongeveer 20 actieve vrijwilligers komt om de 14 dagen bijeen om onderhoud te verrichten. Hierbij worden bijvoorbeeld de boomgaarden onderhouden en de struiken gesnoeid. Bij het verrichten is er ook veel ruimte voor gezelligheid en ontbreekt de koffiepauze niet. De groep van vrijwilligers is veelal een vast groepje, maar Paul Herwig geeft aan dat het ook erg leuk is als anderen aanhaken. Zo waren bij de actie van NLdoet 15 inwoners van de nieuwbouw in Assen-Oost betrokken bij het project. Op een zonnige zaterdag heeft deze groep de waterkanten aangepakt. Hierdoor is het mogelijk om van de gehele gracht van het landgoed te zien, zonder dat het zicht door takken onderbroken wordt.

DSC_3184

Plannen voor de toekomst zijn er zeker. Naast het opknappen en onderhouden wil de werkgroep graag historische elementen terugbrengen op het landgoed. Zo willen ze in 2017 het ‘koetsrondje’ voor het landhuis herstellen en het authentieke bruggetje over de gracht naar de achterliggende boomgaard aanleggen. Vanuit de Vitaal Platteland regeling is er ruimte om deze historische elementen terug te brengen. Daarnaast zijn ze op het moment van de rondleiding bezig om een duiventil te plaatsen. Inmiddels, een paar weken later, is de duiventil te bewonderen.

Benieuwd naar het landgoed? Bezoeken kan altijd! Het is een prachtig stukje onderhouden natuur in de stad Assen. Naast het landgoed is ook een dierenwijde die voor de kinderen leuk is om te bezoeken. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van de werkgroep Valkenstijn.