Your search results

Hoe start ik een initiatief ?

Hoe start ik een burgerinitiatief in vijf stappen?

Gebaseerd op het vijf stappen plan uit ‘5x Coöperaties’ publicatie van CMO STAMM.

1. Zaaien: Start met een Kopgroep
Het begin. Wat leeft er in het dorp of de wijk? Waar is behoefte aan en waar liggen de kansen?
Breng het idee met een kleine groep enthousiastelingen in kaart en bepaal samen de inhoud. Neem de tijd voor het vormen van een kopgroep die de regie op zich neemt.

Na deze stap is de kopgroep samengesteld, zijn doelstellingen en kansen helder en is de inhoud en richting uitgezet.

2. Ontkiemen: Lokale kracht aanboren
De vraag ligt er! Het draait nu om lokale kracht en potentie. Wie wil er meedoen en waar zit de energie in het dorp of de wijk. Breng alle talenten in beeld en zoek uit wie er naast de kopgroep nog meer actief aan de slag wil gaan. Gebruik een activerende methodiek om zicht te krijgen op de kracht en potentie in de omgeving. Ga in gesprek met andere bewoners aan de keuken-, kantine- en tuintafel.

Na de stap is duidelijk in kaart gebracht waar de kracht en talenten uit het dorp of de wijk liggen. En hoe deze optimaal worden benut.

3. Wortel schieten: Droomscenario ontwikkelen
Nu is duidelijk waar de kansen en knelpunten liggen. Deel de toekomstdroom met alle inwoners en ondernemers. Zo creëer je draagvlak voor je burgerinitiatief en wordt deze ook echt eigendom van je dorp of wijk. Het is tijd om focus aan te brengen, bepaal wordt voor initiatief je wilt zijn en hoe het precies de leefbaarheid van je wijk of dorp kan versterken. In dit proces zal ruimte ontstaan om je initiatief snel verder te laten ontwikkelen.

Na deze stap is het droomscenario ontwikkeld en het draagvlak onder de bewoners is vastgesteld.

4. Groeien: Verdienmodel uitwerken
Breng de focus van het burgerinitiatief tot uiting. Zet de ambitie en het droomscenario om in concrete plannen. Schrijf een plan van aanpak en benoem met wie je gaat samenwerken. Benader ondernemers en kijk wat je voor elkaar kan betekenen. Werk een verdienmodel uit dat er voor zorgt dat het initiatief ook financieel haalbaar is. Zie ook de pagina Financiering.

Na deze stap is het verdienmodel ontwikkeld en zijn samenwerkingspartners vastgelegd.

5. Bloeien: Realisering burgerinitiatief
Het burgerinitiatief is werkelijkheid en officieel geworden. Na hard werken is het initiatief een feit en kan het idee daadwerkelijk worden uitgevoerd. Bewoners, ondernemers, professionals, de gemeente en andere betrokkenen maken het initiatief samen tot een succes. Organiseer zo mogelijk een feestelijke startbijeenkomst in het dorp of de wijk.

Na deze stap is het burgerinitiatief uitgevoerd. Kijk altijd naar verbeterpunten of mogelijkheden tot bloei en blijf hierbij het initiatief geregeld evalueren en monitoren.